Ne legyél Géza!

Van egy kedves barátom, Géza. (Igazából nem így hívják, csak személyiségi jogok, sértődés, bosszú, levágott lófej... tudjátok, a szokásos.)
Géza szeretne dolgokat az életben. Mondjuk egészen boldog lenne, ha tudna húzódzkodni, de nyilván nem ez a cél, hanem a muscle up, front lever és mindenféle nyalánkság, amiket a kedvenc fitness és street workout influencereinél lát.
Itt és most kell megjegyeznem, hogy zseniálisak azok a srácok, lenyűgöző mind a tehetségük, mind az elhivatottságuk, mind pedig az akaraterejük - kiváló sportolók!
Ám még jobb üzletemberek. Eladják a csillogást, a nagyságot és elhitetik, hogy erre mindenki ugyanúgy képes, rakják ki az "így érd el ezt...", és az "eképp tudod megcsinálni azt..." videókat. Nettó hazugság.

Tudod miért? Mert az emberek eltérő arányokkal, (kar-lábhossz), izomaktivitási mutatókkal, rost összetétellel (tónusos-fázisos rostok keveréke), regenerációval, metabolizmussal, stb. rendelkezek.
Minden ember egyedi - miért lenne jó mindenkinek ez a program...?

De nem csak ez a baj. Kinek mit jelent kezdőnek lenni? Ha valaki 20 éven át kajakozott, de most street workoutba kezd, akkor ő kezdőnek számít ugyanúgy, mint a 30 éves informatikus, aki soha nem mozgott semmit, de még tesiből is föl volt mentve...?
Szerintem nem. A videók szerint igen...

Ám Gézát ez nem zavarja, amikor szóba kerül az edzés rendszerint ugyanúgy fújja ezeket, hogy de így is, meg úgy is, meg amúgy is. "Nézzem meg a videókat!" - láttam őket. És láttam annak a hiányát is, hogy mennyi idő és munka volt eljutni ide. Az unalmas gyakorlatok, amiket a többség nem szeret csinálni - és ezért nem is mutatják be őket.
Ott tartunk, hogy a srác néha annyira benyeli a jól hangzó dumákat, hogy nekilát kioktatni a szakmámból.

Példa: keveri a csípő mobilitást és az antirotációs stabilitást, mert valahogy a féloldalas gyakorlatok kapcsán ez maradt meg neki. A legutóbb belém állt, hogy miért volt mindkét kezemben súly a bolgár guggolás közben - hiszen így lecsökkentem a (ő nem tudta megnevezni az izomcsoportot) külső és belső ferde hasizmaim stabilizáló munkáját.

WTF?!
Ott abban a pillanatban témát váltottam. Jó a szövege, jó barátomnak tartom, de amikor már nettóba tolja az arcomba a bullshitet a saját szakmámból a saját életemben - az már sok.

Lássuk mi a baj:
- amire ő gondol, lehet, hogy jól néz ki és specializált gyakorlatként HA ÉS AMENNYIBEN szükség van rá, akkor korrekciós és/vagy erőnléti edzésként (csúcsteljesítmény maximalizálása versenysportolóknál) kiváló
- de a mindennapi életben teljesen felesleges. Kicsit olyan, mintha gereblyével akarnánk gödröt ásni. Megoldható ugyan, de nem arra való.
- a bolgár guggolás alsó végtag gyakorlat. Azért ezt csinálom, hogy a LÁBAMAT eddzem, nem pedig a hasizmaimat...
- az instabilitást viszont úgy is "élvezhetjük" a gyakorlatban, hiszen az alátámasztás eltér a hagyományostól. Miért is kéne erre még egy lapáttal rátennünk (ha a fenti két indokunk nincs jelen?)

És ez a gondolati analógia Géza egész hozzáállásának a lényege. Látja a csillogást, látja, hogy az influencer jól néz ki, látja, hogy influencer... ennyi már elég is, hogy megfeledkezzen arról, hogy a LÁB edzése a LÁB EDZÉSE miatt történik.

További probléma még, hogy nem képes elfogadni, hogy a test az egyetlen egész, nem pedig részek összessége. Amikor megemlítettem neki, hogy a lábedzés segítene neki a húzódzkodás felé vezető úton, kiröhögött. Az ő baja... én tudok húzódzkodni. Ő nem.

Néha megkörnyékez azzal is, hogy segítsek neki. Aranyos hozzáállás (majd egyszer ennek is szentelek egy bejegyzést... ha van egy pék barátod, tőle is szoktál kiflit kunyerálni...?), és az ilyesmit én annak megfelelően díjazom, ahogy annak lennie kell: megmondom neki, hogy a honorált ($) segítségemmel kb mennyi idő alatt tudja elérni amit akar.

Itt a probléma. Az sok! Merthogy az influencerei ezt így és így meg tudják csinálni, és a videók, és a stb.
No persze. Csak az influencer nem dolgozik nyolc órában, nincsen más nyűgje, hanem ebből áll az élete. Rég túl van az alapozáson, és amíg nézik a videóit pont nem érdekli, hogy mennyi lesz belőle sikeres, sérült, stb.
Bevallottam Gézának, hogy én egyedül 9 hónap alatt tanultam meg húzódzkodni, úgy, hogy akkoriban erre rengeteg időm volt.
Az már nem is sok, rengeteg! Ő megcsinálja youtube alapján!
Hát legyen. Csináld.

Több hónapja ugyanott tart. A programba nem kezdett bele.
Még mindig a csillogásnál tart, meg a majd egyszernél. Pedig ha az első ajánlatom elfogadja, akkor már rég úgy húzódzkodik, mint a kisangyal, de neki az nem volt jó, mert ő hamarabb akarta.
Amíg nem fogadja el valaki, hogy a sportban nincsen AZONNALAKAROM! addig nem fog sikereket elérni. Türelem, rengeteg unalmas ismétlés alapgyakorlatokból, elhivatottság, és ilyesmi. Ezek segítenek - no meg a profi segítség.

Ha akarsz egy normális építményt, biztos alapokra kell helyezd.

Ne legyél Géza! Válaszd a jót a csillogás helyett! (És hallgass arra, aki ért hozzá...)